La sostenibilitat i els reconeixements mundials centren l'acció promocional del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida a Fitur

 

El Patronat de Turisme presenta a Fitur un estudi que identifica 45 iniciatives inspiradores en turisme regeneratiu i sostenible al Pirineu i les Terres de Lleida que generen impacte positiu en l’àmbit social i ambiental, a més de beneficiar l’economia local

El president de la Diputació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, han mostrat la seva confiança perquè aquest any 2023 el sector turístic de la demarcació de Lleida pugui consolidar els resultats del 2022, que a falta de les dades del mes de desembre tancarà l’any amb una millor xifra de viatgers i un 10 % de pernoctacions que el 2019.
 
D’aquesta manera s’ha pogut recuperar el ritme de creixement que ha tingut el sector fins a l’any abans de la pandèmia. Els anys 2020 i 2021 es van registrar fortes pèrdues, caigudes en el nombre de viatgers, pernoctacions i activitat turística. Una situació que s’ha recuperat aquest passat 2022, tot i que encara no es disposa de les dades d’ocupació del mes de desembre de l’INE per poder fer el balanç amb dades de tot l’any.
 

L’aposta per la sostenibilitat i els reconeixements internacionals per part de la UNESCO al patrimoni cultural lleidatà són dos dels eixos bàsics de l’acció promocional que el Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, per mitjà de la marca Ara Lleida, porta a terme en aquesta edició de Fitur, que té lloc del 18 al 22 de gener al recinte firal de Madrid. El Patronat participa en aquest saló internacional dins l’estand de Catalunya de l’Agència Catalana de Turisme promocionant tota l’oferta de turisme actiu, neu, patrimoni natural, cultural, gastronòmic i de sostenibilitat, entre d’altres, als espais de Pirineus i Terres de Lleida, on hi ha representades totes les comarques lleidatanes. El president de la Diputació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, han participat aquest matí en l’acte d’inauguració de l’estand de Catalunya que ha fet el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, que ha presentat els Plans de Sostenibilitat a Catalunya i el Pla Turístic vinculat a l’enogastronomia. Talarn i Pujol també s’han reunit amb el president de l’Instituto de Turismo Responsable, Tomás de Azcárate, de cara a la propera renovació de la certificació Biosphere Destination del Pirineu i les Terres de Lleida que impulsa el Patronat de Turisme.

El sector turístic de la demarcació de Lleida s’ha recuperat amb força durant l’any 2022, després de dos anys de fortes caigudes a causa de l’impacte de la COVID-19 i les restriccions viscudes el 2020 i el 2021. “Tot i que encara no podem fer un balanç definitiu del comportament turístic del 2022 quant al nombre de viatgers i de pernoctacions en no disposar de les dades de l’INE, el resultat  dels primers 11 mesos de l’any millorem les xifres del 2019, que va tenir un dels millors registre de tots els temps pel que fa a viatgers i pernoctacions”, segons han coincidit a comentar el president de la Diputació, Joan Talarn, i la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, durant l’acte d’inauguració de la Fira Internacional de Turisme-Fitur, que se celebra a Madrid del 18 al 22 de gener. Fins el mes de novembre el resultat dels diferents subsector d’allotjament turístic a la demarcació de Lleida presenten gairebé un 3 % més de viatgers i un 10 % més de pernoctacions que el 2019. L’any 2019 va tancar amb 1.269.212 viatgers i 2.939.808 pernoctacions de turisme reglat en hotels càmpings, turisme rural i apartaments turístics.

Tots els sectors d’allotjament turístic presenten un millor resultat en nombre de pernoctacions que abans de la pandèmia, si bé no tots han tingut el mateix increment. Mentre el sector d’hoteleria creix un 1 %, en relació el 2019,  els càmpings han experimentat un increment del 29 % i el turisme rural del 32 %. Finalment els apartaments turístics creixen un 16 %. En canvi, el turisme estranger es manté per sota de les dades del 2019, amb una baixada estranger d’un 2 % en pernoctacions.  En aquest sentit tant el president Talarn com la vicepresidenta del Patronat de Turisme  s’han mostrat confiats que aquest any 2023 sigui el de la plena recuperació del sector  en quan  a les xifres dels visitants i pernoctacions d’àmbit estatal i també amb la recuperació dels internacionals d’abans de la pandèmia, malgrat l’actual situació de crisi econòmica motivada per la inflació.

D’altra banda, també han mostrat la seva satisfacció satisfets per les nevades d’aquesta setmana al Pirineu de Lleida, que permetrà reactivar la temporada al conjunt de les estacions d’esquí després de les altes temperatures viscudes el passat mes de desembre acompanyades de falta de precipitacions de neu, que ha perjudicat bàsicament durant les Festes de Nadal i a l’inici de la temporada pel pont de la Puríssima a les estacions de nòrdic, com també la mixta de Tavascan i la d’alpí de Port del Comte. Una reactivació de l’esquí que donarà desprès  pas a l’inici d’una nova temporada de turisme actiu i d’activitats pròpia del territori durant les quatre estacions de l’any amb una àmplia oferta turística.

Renovació de la certificació Biosphere Destination

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, i el cap de Promoció i Màrqueting del Patronat de Turisme, Juli Alegre, s’han reunit a l’estand de Catalunya a Fitur amb el president de l’Instituto de Turismo Responsable, Tomás de Azcárate. Després de la trobada la vicepresidenta del Patronat de Turisme, Rosa Pujol, ha confirmat que el Pirineu i les Terres de Lleida rebran properament la renovació de la certificació Biosphere Destination. Cal recordar que durant la celebració de Fitur 2020 el president de la Diputació, Joan Talarn, va signar la Carta de compromís amb el Turisme Sostenible a l’estand de Biosphere de l’Instituto de Turismo Responsable (RTI) i la certificació va arribar al maig del 2021. Durant la trobada d’aquest matí s’ha tractat de la renovació de la certificació, així com també de les diferents actuacions que porta a terme el Patronat de Turisme encaminades a millorar la sostenibilitat de la demarcació, entre les quals destaca l’acció per facilitar a les empreses i entitats del sector l’assoliment de la certificació Biosphere Sustainable Lifestyle que atorga l’Instituto de Turismo Responsable. Gràcies a aquest segell, les empreses i entitats lleidatanes que treballen per la sostenibilitat figuraran a la nova pàgina web de Biosphere Sustainable, el primer cercador del món per trobar i comparar opcions de consum més sostenible. Actualment més de 150 empreses i entitats de Lleida  han iniciat el procés per a la seva certificació, mentre que 17 d’elles ja estan certificades. També s’ha tractat de l’estudi "Diagnosi Iniciatives inspiradores en Turisme sostenible i regeneratiu Terres de Lleida i Pirineu”, que s’ha donat a conèixer avui a Fitur.

45 iniciatives inspiradores en turisme regeneratiu i sostenible al Pirineu i les Terres de Lleida

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, en el marc de la seva aposta per la sostenibilitat, ha fet un pas endavant amb l’elaboració de l’estudi "Diagnosi Iniciatives inspiradores en Turisme sostenible i regeneratiu Terres de Lleida i Pirineu", que ha identificat 45 iniciatives inspiradores en el conjunt de la demarcaci vinculades a un turisme sostenible i regeneratiu. Són iniciatives públiques i privades, arrelades al territori, que s’estan portant a terme per a la millora del territori, les persones i el seu patrimoni a llarg termini. El Turisme Regeneratiu promou un tipus de turisme que deixi millor del que estava el lloc que acull l’activitat. Una experiència on el visitant s'impliqui a recuperar, restaurar i/o regenerar les destinacions que es visiten, la comunitat que els acull i als propis visitants.

La regeneració en el turisme és una perspectiva de plena actualitat, com ho demostra el fet que aquest any 2023 FITURNEXT, l’observatori de la Fira Internacional del Turisme (Fitur) dedicat a promoure bones pràctiques turístiques en clau de sostenibilitat, centra el seu programa en com impulsar la regeneració a través del turisme. L’estudi del Patronat de Turisme és una molt bona radiografia de propostes concretes i inspiradores que mostren aquest esperit regeneratiu, que alhora també està impulsant la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya, que participa en una de les taules rodones sobre polítiques públiques regeneratives durant la Jornada Tècnica de FITURNEXT, dedicades al Turisme Regeneratiu.

El treball elaborat per la consultora ELEMENTS/Muntanyes d’Idees per encàrrec del Patronat de Turisme, a partir d’una setantena de projectes avaluats, n’han seleccionat 45 que inclouen les 13 comarques del Pirineu i les Terres de Lleida, així com també del municipi de Gósol, al Berguedà, que pertany a la demarcació de Lleida. “Un treball que s’emmarca dins del Pla d’Accions vinculades amb la certificació Biosphere Destination de què disposen el Pirineu i les Terres de Lleida des de l’abril del 2021 i com a continuació del III Fòrum ENS-Ecoturisme, Natura i Sostenibilitat que va acollir la Plana de Lleida el 6 i 7 d’abril de 2022

El treball "Diagnosi Iniciatives inspiradores en Turisme sostenible i regeneratiu Terres de Lleida i Pirineu",  neix per identificar per mitjà d’una diagnosi un ventall de 45 iniciatives inspiradores vinculades a un turisme sostenible i regeneratiu de totes les comarques de la demarcació de Lleida que generen impacte positiu en l’àmbit social i ambiental, a més de beneficiar l’economia local. Són iniciatives de caràcter públic i privat que es porten a terme per a la millora del territori, la seva gent i el seu patrimoni a llarg termini.

Entre les actuacions seleccionades identif‌iquem iniciatives privades ja conegudes i consolidades com Gratitud Pallars (Associació Marques de Pastor) o l’Eco Horts El Verger Cerdà (Cerdanya Ecoresort), i d’altres més recents com Tresors del Cadí: ecogastronomia d’alta muntanya i de proximitat; Salvatge: Oli de les reserves de fauna, o Octagon Trade: edif‌icis turístics modulars de fusta i autosuf‌icients. També s’hi han inclòs iniciatives públiques com Ponent Actiu (rehabilitació d’espais naturals i patrimoni cultural), el Camin dera Bruisha (mites i f‌lora aranesa) o el projecte Reading life in the rocks del Geoparc Orígens. I algunes de publico-privades com l’Enciclopèdia Mural (Estany d’Ivars i Vila-sana), el projecte PERIFER (zonif‌icació per a la conservació del gall fer en estacions d'esquí) o el Museu de Camins (recuperació d'antics camins i la memòria històrica associada), entre d’altres.

Totes aquestes iniciatives responen a la voluntat i l’esforç del Patronat per alinear-se amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible i l’Acord de París contra el Canvi Climàtic a través de la Carta Mundial de Turisme Sostenible +20.

La selecció s’ha fet en funció dels criteris següents: 1) Que la iniciativa generi un impacte clarament positiu en l’àmbit social i ambiental, a més de l’econòmic, a escala local. 2) Que la proposta recuperi, rehabiliti o millori la destinació en alguna de les seves dimensions (patrimoni natural o històric; aspectes socioeconòmics o culturals; dimensió humana de la comunitat local o visitants, etc.). 3) Que la comunitat local es vinculi o s’involucri d’alguna manera en la iniciativa turística o de regeneració. 4) Que abans o durant l’experiència, el visitant s’impliqui en un procés d’aprenentatge, reflexió o rehabilitació de la destinació. 5) Que la iniciativa o experiència turística afavoreixi entre els amfitrions i visitants una visió d’identitat, autenticitat i arrelament de la destinació i el seu patrimoni.

Es preveu que tot aquest contingut estigui disponible properament en versió web per part del Patronat de Turisme de Lleida, i que amb el temps es vagin incorporant noves iniciatives al projecte per tal de donar-les a conèixer als visitants del Pirineu i les Terres de Lleida.

Tota l’oferta de Lleida, a Fitur 2023

El Pirineu i les Terres de Lleida presenten la seva oferta de turisme natural i sostenible en el marc de la 42a edició de Fitur, saló que tindrà lloc del 18 al 22 de gener a Madrid.

L’espai d’Ara Lleida, situat dins de l’estand de l’Agència Catalana de Turisme (pavelló núm. 7), s’articula al voltant dels eixos bàsics del turisme lleidatà, amb una sèrie d’imatges de les principals publicacions temàtiques i generalistes editades pel Patronat, acompanyades de sengles codis QR que permeten als visitants descarregar-les i consultar-les. Així, hi figuraran les publicacions temàtiques de cultura, Patrimoni Mundial, gastronomia, turisme familiar, turisme actiu i esports d’aventura, cicloturisme, moturisme, escalada i senderisme a més de la revista Ara Lleida, que centra bona part dels continguts també en la sostenibilitat com un dels punts forts del nostre sector turístic; una sostenibilitat fonamentada en el caràcter rural del territori (caracteritzat pels grans espais naturals) i en el treball continuat dels agents del sector per assolir un estatus elevat en aquesta matèria, i avalada pels múltiples reconeixements nacionals i internacionals rebuts, entre ells els atorgats l’any 2022 a dues activitats tradicionals molt arrelades a Lleida, el toc manual de campanes i els raiers, les quals s’han afegit al nombrós patrimoni lleidatà que ja ha estat reconegut per l’organització mundial: els 16 jaciments lleidatans englobats en l'Art rupestre de l'Arc Mediterrani, l’any 1998; els 9 temples romànics de la Vall de Boí, l’any 2000; les Festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus (les falles), l’any 2015, i les construccions de pedra seca, l’any 2018.

“Birding Congress”

També s’informarà del Congrés Internacional de Turisme Ornitològic “Birding Congress”, programat concretament per als dies 16, 17 i 18 d’abril a la ciutat de Lleida, organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida amb la col.laboració de Turisme de l’Ajuntament de  Lleida.

La riquesa ornitològica de la demarcació ha estat el motiu principal que Lleida (el Segrià) aculli enguany aquest Congrés Internacional de Turisme Ornitològic “Birding Congress”. Pocs indrets com les comarques lleidatanes apleguen tanta varietat d’ambients, des dels pics pirinencs més alts fins als secans de la Plana, passant pels contraforts del Montsec esculpits per rius sinuosos. Actualment s’hi han comptabilitzat més de 350 espècies diferents d’ocells, xifra que posa aquesta regió en el focus d’atenció de birdwatchers d’arreu del continent. A més, el web del Patronat de Turisme ha incorporat un apartat destinat al turisme ornitològic (https://www.aralleida.cat/birding/), amb informació detallada sobre el tema.

Presentació Fons Next Generation

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, ha inaugurat aquest migdia l’estand de Catalunya i ha fet balanç turístic de Catalunya l’any 2022. També ha tractat de les inversions dels Fons Next Generation de les convocatòries del 2021 i del 2022, així com del Pla Turístic Nacional vinculat a l’Enogastronomia. De la primera convocatòria les inversions turístiques a les comarques de Lleida finançades amb fons europeus Next Generation sumen 8 milions d’euros. Es tracta dels projectes següents: ‘Naturalment Lleida’, de la Diputació de Lleida mitjançant el Patronat de Turisme, que rep 3,5 milions d’euros; ‘el Pla de sostenibilitat turística de la Vall de Boí’, amb 2 milions d’euros, i ‘Consorci Segre Rialb’, amb una inversió de 2,5 milions d’euros. A més, es calcula que aquests diners aportaran al territori més de 13 milions d’euros addicionals d’inversió induïda, un 64 % més sobre la inversió inicial.

De la segona convocatòria del Programa Extraordinari de Plans de Sostenibilitat Turística a les Destinacions 2022, Catalunya gestionarà 83 milions d’euros dels fons Next Generation: 76 milions dirigits a 17 destinacions catalanes i prop de 7 milions per a l’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya, impulsada pel Departament d’Empresa i Treball. Les propostes vinculades a les comarques de Lleida sumen un total de 7,4 milions d’euros i corresponen a les actuacions següents:

1.- Mancomunitat de municipis per a la promoció de les pistes d’esquí nòrdic: Tot Nòrdic. Pla de sostenibilitat turística de les destinacions d’esquí nòrdic de Catalunya (1,7 milions d’euros).

2.- Consell Comarcal del Pallars Sobirà: Bike Natura-Aventura Pallars Sobirà (2,3 milions d’euros).

3.- Ajuntament de Lladorre: Turisme esportiu d’alta muntanya 365 dies (1,4 milions d’euros).

4.- Ajuntament de la Pobla de Segur: La Pobla de Segur, naturalesa i turisme actiu sostenible (2 milions d’euros).

Finalment, les comarques de Lleida també participen en diferents activitats vinculades amb el programa l’Estratègia de turisme enogastronòmic a Catalunya 2022-2027, impulsat pel Departament d’Empresa i Treball. Catalunya com a destinació participa en un projecte compartit amb el territori mitjançant les diputacions, amb actuacions des d’àmbits diferents: infraestructures, transició digital i destinació intel·ligent, atractivitat i competitivitat de producte, identitat i cultura enogastronòmica i màrqueting tàctic. Aquest pla preveu una inversió global de 12 milions d’euros. El pla té la col·laboració dels patronats de turisme de les diputacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.