La Diputació resoldrà properament la primera convocatòria d'ajudes al repoblament per valor de 7 milions d'euros

El vicepresident Jordi Latorre ha anunciat també que el primer Congrés Català de Repoblament se celebrarà a Lleida a finals de març

El vicepresident primer de la Diputació de Lleida, Jordi Latorre, ha anunciat ajudes al repoblament per valor de set milions d’euros i la celebració del 1r Congrés Català de Repoblament, que tindrà lloc a Lleida els dies 30 i 31 de març.

Latorre ho ha dit durant la jornada de presentació dels resultats del projecte ‘Habitatges Buits a Les Garrigues’, que s’ha celebrat al Centre d’Interpretació Mas de Melons de Castelldans sota l’organització del Consell Comarcal de les Garrigues i l’Oficina Jove de les Garrigues.

Latorre ha estat acompanyat per Carles Gibert, diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, i en què també hi ha intervingut Jaume Setó, president del Consell Comarcal de les Garrigues, Conrad Llovera, alcalde de Castelldans, Laia Girós, directora general de l’Agència Catalana de la Joventut, i Pedro Luis Mayordomo, cap dels Serveis Territorials de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya a Lleida.

Jordi Latorre ha començat la seva intervenció assenyalant el despoblament com un dels grans problemes de les comarques del pla i del Pirineu. Un problema de país, que ve de lluny, de màxima urgència i davant del qual cal una resposta conjunta per part de totes les administracions.

És en aquesta línia que Latorre ha situat l’actuació del Consell Comarcal mitjançant el projecte ‘Habitatges buits de les Garrigues’, als responsables del qual ha felicitat perquè denota preocupació, compromís i dedicació, i també perquè comença a donar resultats.

Un projecte que, a més, s’alinea en les polítiques per frenar el despoblament la Diputació de Lleida, una institució que, tal com ha recordat Latorre, l’any 2019 ja va començar a aplicar una doble discriminació positiva dels municipis petits, rurals i de muntanya a l’hora de dissenyar els ajuts, i que posteriorment va reblar aquesta política amb el primer pla d’ajuts específics per al repoblament dels ajuntaments amb línies d’ajuts a l’habitatge. En conjunt, ha precisat el vicepresident, en la legislatura actual la Diputació haurà destinat més de 30 milions d’euros a fer realitat la lluita contra el despoblament.

“En les properes setmanes, resoldrem la primera convocatòria d’ajudes de suport al repoblament, 7M€ en ajudes només per a municipis amb aquesta problemàtica, però també amb aquesta inquietud. Hi ha 6 ajuntaments garriguencs que han demanat ajuda per promoure habitatge als seus pobles per gairebé 500M€, i la mancomunitat de les Garrigues Altes ha demanat suport per contractar un tècnic de repoblament, que segurament rebran perquè són els únics de la comarca. Aquest és un exemple, cooperar per progressar, aquest és el camí!”, ha assenyalat Latorre.

Per tot plegat, ha reiterat la necessitat de “fer pinya” a tots els nivells per tal de “construir la resposta definitiva al despoblament”, i un dels punts al qual s’han de dedicar més esforços és el de l’habitatge, per així “afavorir que les persones puguin viure dignament als seus pobles i tirar endavant els seus projectes vitals i professionals”. En aquest sentit, Jordi Latorre ha anunciat la celebració, els dies 30 i 31 de març, del 1r Congrés Català de Repoblament a la ciutat de Lleida, un espai en el que donaran veu a “casos d’èxit”, casos pràctics que han començat a funcionar arreu per “ajudar i donar idees als nostres alcaldesses i alcaldes, equips municipals i tècnics”.