Territori de Masies, un projecte cooperatiu per preservar la cultura del Baix Solsonès

La iniciativa dona suport a projectes com Alea Joieria Botànica, Ensabona’t, Lluerna Arquitectura, Porta Disseny, Espai René i Sàmara Natura.

El Baix Solsonès, de tradició agrícola i amb pocs nuclis urbans que han patit força despoblament, posa en valor la seva cultura perquè sigui possible viure-hi, però també viure'n. Ho fa a través del projecte cooperatiu Territori de Masies format pel veïnat, associacions i empreses del territori que fomenta la cultura d'aquesta geografia.

I la cultura en la seva amplitud, que inclou pagesia, artesania, art, paisatge, restauració i agroturisme sostenible. "Com som, què fem i com volem ser els pobles de Llanera (Segarra), La Molsosa, Pinós, Riner, Llobera, Pinell de Solsonès i Clariana de Cardener (Solsonès), i Castelltallat (Bages)", apunten a la web.

L'acte estrella és la Diada de Territori de Masies, que reuneix cada estiu al santuari del Miracle desenes de persones.

“Els actes que organitzem pretenen posar en valor la cultura popular, el patrimoni, el paisatge i l’alimentació del territori”, diu Marina Vilaseca, de Territori de Masies. S’organitzen amb l’objectiu no només de potenciar la coneixença del territori per part del veïnat i els visitants, sinó també “per defensar i treballar per un Solsonès pagès, actiu, viu i cooperatiu”.

Iniciatives amb valor

La cooperativa dona suport a iniciatives variades i singulars del territori com Sàmara Natura, cooperativa d'educació ambiental i experiències a la natura; o Alea Joeria Botànica, joies inspirades en el bosc.

També a l'Espai René, una botiga d'electrodomèstics que fa divulgació sobre una llar saludable; Ensabona't, cosmètica natural i tallers; Lluerna, una cooperativa d'arquitectura saludable destinada a la rehabilitació de masies i de cases de nucli antic; o Porta Disseny, que porta el disseny gràfic a l'entorn rural.