Nou pla estratègic de turisme del pirineu i les terres de lleida per al període 2023-2026

El Consell d’Administració del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida ha aprovat el nou Pla Estratègic de Turisme del Pirineu i les Terres de Lleida per al període 2023-2026, el qual ha de servir com a full de ruta del desenvolupament del sector turístic de la demarcació per als propers anys
 
 

El nou Pla Estratègic de Turisme del Pirineu i les Terres de Lleida és una actualització del pla anterior —vigent per al període comprès entre el 2019 i el 2022— adaptat als nous reptes i canvis produïts pels efectes de la pandèmia i al canvi climàtic a escala global amb l’objectiu que la destinació pugui seguir treballant en la millora contínua de la seva competitivitat. La nova estratègia es deriva de quatre pilars en els quals la destinació treballa de manera constant: l’excel·lència, la corresponsabilitat, la sostenibilitat i la innovació.

El document defineix la demarcació de Lleida com una destinació en la qual les característiques demogràfiques, l’oferta d’activitat de contacte amb la natura, les tradicions i l’entorn rural, i la voluntat de continuar treballant en el camí de la sostenibilitat, li atorguen un marc d’oportunitats per alinear-se amb les noves tendències turístiques que cada vegada es troben més alineades amb els criteris i valors de la sostenibilitat, el respecte al medi ambient i a les persones.

Un dels principals elements que caracteritzen aquest pla és la participació dels agents del sector turístic lleidatà a l’hora de fer la diagnosi del turisme a la demarcació de Lleida amb les fortaleses, les oportunitats, les debilitats i les amenaces de la destinació, com també a l’hora de definir l’estratègia de cara al futur i els mercats emissors prioritaris per a la demarcació de Lleida. El nou pla estratègic fixa que l’acció de promoció al mercat estatal ha d’orientar-se cap a 6 mercats estratègics. El mercat català segueix sent el prioritari, seguit per la Comunitat de Madrid, el País Basc, la Comunitat Valenciana, les Balears i Aragó. Quant al mercat internacional, l’acció de promoció s’ha de concentrar en 5 mercats estratègics, amb el francès i el Benelux com a prioritaris; l’alemany i els Països Nòrdics, que cada vegada tenen més rellevància, seguits a continuació pel Regne Unit, entre d’altres.

Amb una visió turística a llarg termini fins al 2030, la finalitat d’aquest pla és reforçar el posicionament estratègic de Lleida com una destinació amb un model de turisme sostenible i regeneratiu, líder en turisme de natura i ecoturisme, situant la sostenibilitat al centre de la planificació com a principal objectiu marc vertebrador de l’estratègia. Alhora, posant en valor la cooperació per enfortir sinergies i aliances que permetin una millor corresponsabilitat i cogestió entre tots els agents turístics del territori i els mateixos residents.

El pla es desenvolupa sota els eixos de l’actualització de la diagnosi turística de la destinació, l’actualització i reafirmació de la visió compartida a llarg termini entre els agents turístics, la construcció d’un nou full de ruta estratègic amb horitzó temporal 2023-2026 capaç d’alinear el desenvolupament de la destinació en els propers anys i la definició d’unes directrius de treball alineades amb la nova estratègia.

El nou model de desenvolupament turístic de Lleida s’estructura sobre la base d’un objectiu marc vertebrador (l’ampliació del model turístic sostenible de la destinació) i 4 objectius marc específics: l’enfortiment de la cogestió fomentant la corresponsabilitat dels actors del sistema turístic lleidatà, el foment de la creació de producte i experiències turístiques innovadores i sostenibles, l’orientació del territori als nous perfils de demanda afins a la visió definida, i el desenvolupament del coneixement i les capacitats del talent humà al sector turístic de la destinació.

Per tal de donar compliment a aquests objectius específics, el pla proposa 15 directrius definides de manera consensuada amb els actors clau del sector turístic lleidatà com a full de ruta. Són 4 directrius per a l’objectiu de cogestió, 4 per a l’objectiu de producte, 3 per a l’objectiu de demanda i 4 per a l’objectiu de coneixement.

 

Més informació:

Per ampliar informació sobre el Pla Estratègic: https://www.aralleida.cat/plaestrategic-2023-2026/