L'Ajuntament de Solsona aprova la supsensió de llicències d'habitatges d'ús turístic (HUT)
L’executiu defensa la mesura per afavorir el mercat d’habitatge
El govern municipal de Solsona (ERC i ApS-CUP) ha adoptat la primera mesura d’aquest mandat per intentar pal·liar el problema de la manca d’habitatge a la ciutat, que és la modificació del planejament urbanístic per aturar la proliferació de pisos turístics. L’aprovació inicial d’aquest canvi i la suspensió temporal de l’atorgament de llicències han topat amb el rebuig frontal dels dos grups municipals a l’oposició (Junts i Treballem per Solsona), en considerar-les fruit d’una decisió exclusivament ideològica i sense fonament perjudicial per a una activitat econòmica.
La regulació dels habitatges d’ús turístic (HUT) i llars compartides va convertir-se ahir al vespre en el punt políticament més polèmic del primer Ple del curs a l’Ajuntament de Solsona. Amb els vots favorables dels regidors d’ERC i ApS-CUP es va donar llum verda a la modificació del Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) per limitar l’ús d’aquest tipus de pisos a tot el terme municipal i suspendre l’atorgament de noves llicències durant un any. Actualment hi ha vigents més d’una quarantena de llicències.
Aquesta mesura té el doble objectiu, segons va defensar la regidora de l’àrea, Pilar Viladrich, d’afavorir la implantació de polítiques socials d’habitatge, en tant que el creixement de pisos turístics pot reduir l’oferta d’habitatge habitual de compra o de lloguer i pot alterar els preus del mercat, i, alhora, anticipar-nos a possibles problemàtiques associades a la convivència veïnal i a “la pressió sobre la qualitat de l’espai públic”. Viladrich va argumentar, a més, que com a municipi declarat de mercat residencial tensionat per la Generalitat de Catalunya, “tenim l’obligació i el deure d’aplicar mesures per disposar de més pisos”.
“Al costat de la prevalença del dret a l’habitatge”
Davant les acusacions de l’oposició, que va titllar l’acord de “peatge del pacte de govern”, la regidora d’Habitatge, portaveu cupaire i segona tinenta d’alcaldessa va admetre que es tracta d’una mesura “d’alt contingut polític i ideològic”. “Per això estem aquí: ens posem al costat de la prevalença del dret a l’habitatge, de la convivència veïnal dels nostres barris, de la sostenibilitat general i la qualitat de l’espai urbà”. Igualment, el portaveu republicà, Joan Parcerisa, va manifestar la seva satisfacció per una “primera mesura valenta per fer aflorar habitatge de lloguer” que s’acompanyarà de noves accions els propers mesos. Perquè “cal actuar ja”.
“En risc una activitat econòmica”
Als antípodes d’aquest posicionament se situa el de Junts i Treballem per Solsona. Són del parer que no guarden correlació la limitació dels pisos turístics i l’increment de l’oferta del mercat d’habitatge. Per a Núria Bonet, portaveu de Junts, aquesta “és una decisió no avalada per cap estudi”. Opina que “és una mesura presa exclusivament de cara a la galeria perquè a Solsona no té cap fonament”. Assegura que a la ciutat els HUT aporten turisme de qualitat, no generen queixes veïnals i, “en molts casos han implicat una millora del nucli antic”. Frenar-los “posa en risc una activitat econòmica”, segons Bonet.
En la mateixa línia es va expressar el portaveu de Treballem, Marc Barbens, que va voler deixar clar que el que s’aprovava ahir era la prohibició dels habitatges d’ús turístic i les llars compartides. “En lloc de prohibir s’hauria de facilitar i ajudar a l’accés a l’habitatge”, va dir. “Ens preocupa que ERC hagi comprat el marc mental de la CUP, que és fictici”, va afirmar. Barbens considera que la mesura està mancada de consistència tècnica i qualitativa, tot al·ludint a algunes dades de l’informe dels serveis tècnics municipals, que demostren que “actualment la presència d’habitatges d’ús turístic no és abusiva”. El portaveu de Treballem per Solsona va descriure el perfil de propietaris d’aquest tipus de pisos com el de “persones treballadores, que no són ni grans tenidors ni especuladors” i va defensar que aquesta oferta suposa “un reforç turístic important” que, a més contribueix a embellir la ciutat.
Places suficients
La regidora d’Habitatge va replicar aquestes observacions reiterant que el deure de l’Ajuntament és el de “vetllar per l’interès general de la ciutadania, que és disposar d’habitatge” i assenyalant que l’informe tècnic de què disposa constata que “les places turístiques de la ciutat són suficients” per atendre la demanda actual.
Amb l’aprovació inicial de la modificació del POUM s’obre un període d’informació pública de 45 dies perquè s’hi puguin presentar al·legacions. Paral·lelament, el Ple també va aprovar, amb els vots contraris de l’oposició, la suspensió de l’atorgament de llicències pel termini d’un any amb la finalitat d’estudiar la regulació específica.