Un nou estudi presenta nou recomanacions per ajudar a aplicar l'Estratègia Forestal de la UE
Un estudi cientific-polític d’EFI avalua com les polítiques nacionals i regionals compleixen els objectius de l’Estratègia Forestal de la UE i presenta nou recomanacions polítiques per ajudar a aplicar l’Estratègia.
A “Complir els objectius de l’Estratègia Forestal de la Unió Europea: Una avaluació europea comparativa”, un equip de 16 autors va analitzar les polítiques de 15 països dins i fora de la UE, així com de tres regions espanyoles, i va observar els patrons que van sorgir.
Dirigits per Mireia Pecurul-Botines, investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), els autors van descobrir que hi ha una sorprenent diversitat d’entorns socioeconòmics, mediambientals i polítics per als boscos i la silvicultura a Europa i fins i tot dins dels països, que afecten l’impacte de l’Estratègia Forestal. Alhora, hi ha qüestions comunes per a la governança i la gestió dels boscos a tot Europa, inclosa una divisió considerable dels interessos de la silvicultura i la conservació i el creixent impacte del canvi climàtic i les pertorbacions forestals relacionades.
Entre els factors que milloren o dificulten la capacitat d’aplicació dels països i les regions s’inclouen: l’evolució de la política forestal nacional (per exemple, el desenvolupament de visions nacionals o regionals compartides sobre els boscos del futur); la fragmentació de les polítiques i la reestructuració de les competències administratives; la creixent demanda de (nous) objectius de política forestal davant de la manca de recursos humans i financers; les diferents interpretacions de la silvicultura sostenible i les pràctiques més properes a la natura i la manca de resolució sistemàtica de conflictes per fer front a la creixent polarització de les postures ideològiques.
A partir d’aquesta anàlisi, els autors han creat una “caixa d’eines” amb 9 recomanacions polítiques per contribuir a l’aplicació de l’Estratègia Forestal, algunes rellevants per a tot Europa i d’altres més importants per a països o grups de països concrets.
- Reconsiderar i acordar objectius clau europeus compartits en matèria forestal.
- Respectar la diversitat d’entorns forestals a Europa i esforçar-se per aconseguir trajectòries d’aplicació adaptades a cada regió per als objectius de la política forestal europea i les polítiques relacionades amb els boscos de la UE.
- Reforçar la llicència social per a la política forestal.
- Invertir en la generació de coneixements i en la comunicació d’aquests.
- Connectar els objectius polítics amb els incentius econòmics.
- Abordar el canvi climàtic i fer-lo servir com a palanca per renovar l’acord social sobre els boscos.
- Millorar la informació sobre l’impacte de les polítiques i adaptar-les en conseqüència.
- Establir un diàleg entre països sobre la governança forestal.
- Augmentar la transparència de l’elaboració i l’aplicació de les polítiques forestals a tots els nivells.
L’autora principal, Pecurul-Botines, va afirmar: “L’estratègia forestal de la UE és una política rectora fonamental per dirigir la multifuncionalitat dels boscos a Europa. Calen estudis polítics com aquest per avaluar sistemàticament com influeixen les prioritats polítiques i els contextos forestals dels diferents països en el compliment dels objectius de l’Estratègia Forestal de la UE, i per fomentar l’aprenentatge i el diàleg entre ells.”
Referència:
Pecurul-Botines, M., Secco, L., Bouriaud, L., Giurca, A., Brockhaus, M., Brukas, V., Hoogstra-Klein, M.A., Konczal, A., Marcinekova, L., Niedzialkowski, K., Øistad , K., Pezdevšek Malovrh, Š., Pietarinen, N., Roux, J-L., Wolfslehner, B., Winkel, G. 2023. Meeting the European Union’s Forest Strategy goals: A comparative European assessment. From Science to Policy 15. European Forest Institute. https://doi.org/10.36333/fs15