Clariana de Cardener acollirà la catorzena festa de Sant Galderic

El Consell Comarcal del Solsonès, Òmnium Cultural i l’Ajuntament de Clariana de Cardener organitzen la festa en honor al patró de la pagesia catalana

El proper dissabte dia 14 d’octubre, a partir de les dotze del matí, l’església de Sant Martí de Joval, a Clariana de Cardener, acollirà les catorzenes jornades de Sant Galderic.

La festa en honor a la pagesia catalana començarà a partir de les dotze amb la missa en honor al Sant. Tres quarts d’hora més tard, a tres quarts d'una, s’oferirà un concert a càrrec de Damià Olivella. Posteriorment, els assistents podran gaudir d’un tast de productes locals a càrrec de “el Cigronet” i “la Salivera”.

L’octubre del 2009 Òmnium Cultural del Solsonès va impulsar les primeres Jornades de Sant Galderic i a partir del 2014, el Consell Comarcal del Solsonès va proposar portar a terme un recorregut itinerant de la festa per la comarca traslladant-la a diversos punts del Solsonès i així difondre en la cultura popular la tradició del sant per diversos racons de la comarca. La jornada compta amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.

Sant Galderic

Galderic fou un pagès occità nascut a Vilavella – Rosselló – cap al 820, que defensà els drets dels pagesos davant dels abusos dels senyors. Després de la seva mort fou canonitzat i declarat patró de la pagesia occitana i, posteriorment, de la catalana.

Sant Galderic va ser enterrat al monestir de Sant Martí del Canigó. Durant la invasió francesa de 1654 les relíquies del sant van ser traslladades del Canigó a Barcelona. Avui descansen a la catedral de Perpinyà.