Exit dels Tastets a la Plaça, preludi de les Jornades Gastronòmiques

El Solsbirra Fest supera amb nota el canvi d’ubicació i es consolida com l’atractiu estrella de la Fira de la Terra del Solsonès

La tercera edició de la Solsoterra dinamitza el nucli antic solsoní amb bolets, alimentació i artesania

La tercera edició de la Solsoterra, Fira de la Terra del Solsonès, ha abaixat la persiana aquest diumenge al migdia a Solsona amb la bona nota amb què el Solsbirra Fest ha canviat d’ubicació per créixer a la plaça de les Moreres. Els festival de la cervesa artesana s’ha consolidat en la cinquena edició com l’atractiu estrella del certamen.

 

El festival ha repetit la fórmula de promocionar cerveseries catalanes i complementar-les amb food trucks de gastronomia local i música en directe, i s’ha traduït amb una notable afluència ambdós dies del cap de setmana. L’organització es mostra molt satisfeta del balanç: es van vendre 800 tiquets i es van servir 500 litres de cervesa.

 

Gastronomia, xerrades i mercat del bolet i d’artesania

 

Un dels principals reclams de la Fira de la Terra és la gastronomia. Dijous al vespre, el taller de cuina amb productes de la terra organitzat pel CTFC a càrrec de
Laia Coma i Roger Vilaginés, del restaurant Mare de la Font, per compartir receptes amb productes del territori va estrenar els actes d’aquest tipus, que van seguir l’endemà a la plaça Major amb l’arrencada de les Jornades gastronòmiques de tardor, que enguany assoleixen la majoria d’edat. Malgrat que no s’hi va registrar l’afluència de l’any passat, es van formar cues per degustar les tapes de diferents restaurants de la comarca acompanyats d’una copa de vi i música en viu.

 

El dissabte de fira va estrenar-se amb l’habitual sortida per buscar bolets per a l’exposició del vestíbul de l’ajuntament de Solsona. Enguany, tot i el repte que han suposat les condicions de sequera per localitzar exemplars,  el Grup de Natura va poder oferir la mostra a petits i no tan petits de la casa perquè els poguessin identificar. A partir de mig matí, les places Major, de Palau i la Catedral i el carrer Sant Miquel fins al portal del pont, es van anar omplint de visitants als mercats del bolet i artesania.

 

Paral·lelament, les xerrades i els tallers de divulgació que van tenir lloc al llarg del dia, així com l’espectacle per al públic familiar sobre el respecte a la natura, la humanitat i el medi ambient van tenir una bona rebuda. El primer dia oficial de fira es va tancar amb el sopar maridatge al restaurant El Solsonès i el concert solidari de Salva Racero Trio, amb uns cent trenta assistents, la recaptació del qual es destina íntegrament al Rebost Solidari del Solsonès.

 

A diferència de la inestabilitat del temps de l’any passat, aquest diumenge les temperatures van convidar a passejar pel nucli antic i la plaça de les Moreres. La sequera va obligar a suspendre la sortida micològica de les edicions anteriors, però aquesta va ser l’única cita per la qual es va veure alterat el programa. Un darrer taller, el lliurament de premis del concurs de dibuixos de la Fira de la Terra i la prova de cros de la Setmana Bio van culminar el certamen tardorenc per excel·lència a la capital comarcal.

 

El primer balanç dels expositors de bolets i d’alimentació també ha estat positiu. Tot i que no es disposa de xifres de quilos venuts, els quatre paradistes de bolets van mostrar-se satisfets de vendre-ho pràcticament tot. 

 

Des de l’organització s’agraeix la col·laboració de totes les persones, entitats i comerciants que han fet possible la tercera edició de la Fira de la Terra, així com la confiança del públic que ha acudit als diversos actes programats. La Solsoterra és organitzada pel Consell Comarcal, a través de Solsonès Fires, l’Ajuntament de Solsona, per mitjà de l’Agència de Desenvolupament Local (Adlsolcar), i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central-Leader. Té el suport de la Diputació de Lleida, el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, la Menestrala, el Gremi d’Hostaleria del Solsonès, l’Arxiu Comarcal, l’Associació Blue Events, la UBIC Solsona, la Biblioteca Carles Morató, el restaurant El Solsonès, Molsa Toleràncies i El Monegal.