La 9a Fira del Tió de Solsona convidarà el públic a un joc participatiu amb premi

L’organització fa una crida a les famílies que vulguin participar a l’exposició de tions
Enguany hi haurà una vintena de parades d'artesania, un volum similar al de l'any passat

Un any més, coincidint amb el dissabte del pont de la Puríssima, el 9 de desembre Solsona es transformarà en un escenari nadalenc. El nucli antic acollirà la 9a Fira del Tió de deu del matí a vuit del vespre amb el mercat d’artesania i l’exposició de tions com a reclams principals, complementats amb un programa d’activitats paral·leles per al públic familiar. Una de les principals novetats d’enguany serà Gira la Fira del Tió, un joc participatiu amb proves per carrers i places que reptarà infants i adults a resoldre una sèrie d’enigmes per aconseguir un premi.  

Aquest joc es podrà completar a partir de dos quarts d’onze i fins a les sis de la tard. Els participants que s’apropin al tió gegant de la plaça de la Catedral rebran una cartilla amb vuit proves per superar a diferents racons del nucli antic. “Volem que el públic volti també fora del principal eix del recinte, es passegi per tots els espais amb encant i descobreixi el comerç local”, explica la tècnica municipal de Turisme, Trini Pià. Quan resolguin els enigmes, els participants podran validar la cartilla al punt de sortida i rebre un obsequi associat a la fira. 

Aquesta proposta se sumarà a la resta d’activitats del certamen, com el concurs de buscar tions en aparadors, jocs gegants, el muntatge d’un puzle solidari per a La Marató de TV3, actuacions musicals i presentacions, entre d’altres. La vigília, a més, a la plaça de la Catedral se celebrarà el 2n TióFest, l’espai gastro-cultural del Gremi d’Hostaleria del Solsonès amb música en directe.

Un dels punts centrals de la Fira del Tió es troba als claustres de la catedral, que aixopluguen la singular exposició de tions foradats, protagonistes del certamen i actors principals de les nadalenques a moltes cases de la comarca. Com cada any, l’organització fa una crida als veïns del Solsonès que vulguin participar-hi cedint l’apreciat tronc per a aquesta jornada. Cal trucar al 973481009 o enviar un correu electrònic a solsonaturisme@ajsolsona.cat abans de divendres vinent. Els tions s’aniran a buscar a domicili el 5 i el 7 de desembre i es retornaran el dia 11 (o es podran recollir el mateix dia de la fira a les vuit del vespre). Entre totes les famílies col·laboradores se sortejarà un lot de productes locals. L’any passat es van aconseguir prop d’una cinquantena de tions.

Vint estands d’artesania

La Fira del Tió és un bon recurs per fornir-se de molts elements que se solen buscar per a les festes de Nadal. Enguany el volum d’estands del mercat serà similar al de l’any passat, amb setze artesans del Solsonès associats a La Menestrala, quatre de fora de la comarca i vuit entitats.

La Fira del Tió és coorganitzada pel Consell Comarcal del Solsonès, a través de Solsonès Fires, l’Ajuntament de Solsona, per mitjà de l’Agència de Desenvolupament Local, i La Menestrala amb el suport de la Diputació de Lleida. Hi col·laboren la UBIC, el Gremi d’Hostaleria, la Biblioteca Carles Morató, l’Escola Arrels, el Tatrau Escola de Teatre, l’Orfeó Nova Solsona, el Capítol de la Catedral, el Bisbat i el Niu Llavor Artesana  La programació es podrà consultar al web http://firadesolsona.com/firadeltio/.