La Mare Cultural i el Consell Comarcal del Solsonès uneixen aliances per segon any consecutiu per dur La Llavor a diferents entorns de la comarca

La Mare Cultural i el Consell Comarcal del Solsonès uneixen aliances per segon any consecutiu per dur La Llavor a diferents entorns de la comarca

 

Clariana de Cardener i Castellar de la Ribera són els dos municipis solsonencs escollits per a descobrir al públic els dos projectes beneficiaris de les Beques Llavor. El cicle tindrà lloc els dies 13 i 20 d’abril. Demà passat, divendres, se’n posen les entrades a la venda a lamarecultural.com.

 
La Mare Cultural i el Consell Comarcal del Solsonès uneixen aliances per segon any consecutiu per dur La Llavor a diferents entorns de la comarca

DIMECRES 20 MARÇ 2024

Arts en viu, talent local, gastronomia, patrimoni i proximitat. Aquests són els elements identitaris de la quarta entrega de La Llavor, la proposta artisticomusical de La Mare Cultural que des de l'any passat pilota juntament amb el Consell Comarcal del Solsonès. La sinergia entre ambdues organitzacions aflora l'any passat després que per part de l'ens comarcal hi hagués el propòsit de recuperar TR3SORS, un cicle d’espectacles que combinaven música, patrimoni i gastronomia i que es va veure interromput amb motiu de la pandèmia.

 

Prevista el 13 i el 20 d'abril a Santa Àgata (Clariana de Cardener) i a Sant Andreu de Clarà (Castellar de la Ribera), La Llavor s'ha presentat en roda de premsa aquest matí a la plaça de Sant Pere de Solsona. Encapçalada per Tate Sunyer, vicepresidenta del Consell Comarcal del Solsonès, la presentació ha tingut la participació de Sara Vilches, consellera comarcal de Cultura, així com de Joan Solé i Maria Moreno, membres de La Mare Cultural. "Des de fa un any, aquesta simbiosi organitzativa ens permet ambicionar en el concepte i el format de La Llavor. L'edició passada va ser un èxit rotund i no hem dubtat a voler col·laborar de nou amb La Mare Cultural, amb la qual compartim propòsits culturals en termes comarcals", ha avançat Sunyer. En aquesta línia, Vilches ha remarcat que "l'objectiu és clar: volem donar impuls als artistes locals i dinamitzar culturalment la comarca, i, en aquest cas, la fórmula de les Beques Llavor és idònia per fer diana i, alhora, fer evident el talent cultural nascut al Solsonès". Per la seva banda, el president de La Mare Cultural, Joan Solé, ha subratllat la il·lusió de "fer créixer, fer florir i fer sentir la cultura en indrets poc coneguts del Solsonès". "Des del 2021 posem fil a l'agulla a un projecte que ens apropa als artistes locals i a les seves creacions, així com al patrimoni comarcal. Tenint en compte les conviccions que mouen La Mare Cultural, donar empenta i projecció al teixit artístic és un deure", reivindica Solé. "L'aliança amb el Consell Comarcal ens permet expandir la proposta i, alhora, reforçar i consolidar les Beques Llavor", ha afegit Moreno.

 

Enguany, els projectes beneficiaris de les Beques Llavor 2024 veuran la llum en el marc de la quarta entrega de La LlavorGoig, del productor musical Ramon Franch, de Llobera, i Reimaginant Bach, del músic solsoní Gerard Flotats, en són les propostes guanyadores, les quals van ser anunciades aquest gener.

 

Fixada els dissabtes 13 i 20 d’abril, La Llavor s’instal·la a l’ermita de Santa Àgata, a Clariana de Cardener, i a l'església de Sant Andreu de Clarà (Castellar de la Ribera), respectivament. Les entrades surten a la venda aquest divendres i es podran adquirir a través del portal web de La Mare Cultural. El cicle programa les actuacions musicals de Goig Reimaginant Bach, a les quals s'afegeixen degustacions locals. Quant als preus, l’entrada general d'ambdues jornades té un cost de 12 euros per a persones no sòcies, si bé 10 euros per a sòcies i socis de l’entitat. Cadascuna de les entrades inclou l'accés a l'espectacle i un tast gastronòmic elaborat per productors de proximitat.

 

La programació s’enceta dissabte 13 d’abril a Santa Àgata, a Clariana de Cardener, amb Goig, una aproximació a una època passada caracteritzada pels goigs, les devocions i les invocacions des d'una òptica actual. En aquesta jornada es programen dues sessions de l'actuació governada per Ramon Franch, Elena Ribera i Laia Tatjé, joves professionals del món de la música nascuts entre el Solsonès i el Bages. La primera sessió té lloc al punt de les 11:30 h i la segona, a les 13 h. Entremig, s'oferirà als assistents un tast de cigrons estofats amb careta de porc Duroc acompanyats per una focaccia de verdures variades. La proposta gastronòmica és elaborada pel restaurant El Cigronet, situat a Sant Climenç, si bé els regents del qual resideixen a Clariana. A més a més, se servirà bevenda de proximitat a càrrec de La Mare Cultural. Pel que fa a l’accés, hi ha habilitada una zona d’aparcament propera al temple.

 

Transcorreguda una setmana, serà el torn del músic solsoní Gerard Flotats, violoncel·lista per la Royal Academy of Music de Londres. Dissabte 20, a les 11:30 h, l'església de Sant Andreu de Clarà acollirà l'audició Reimaginant Bach. Al costat del britànic i hongarès Alexander Papp, compositor d'acústic i electroacústica per a sales de concerts, Flotats proposa una amalgama entre melodies clàssiques i textures pròpies de l'electrònica. En finalitzar la interpretació, el local social de Castellar de la Ribera oferirà un petit piscolabis al públic. Com en el cas de Santa Àgata, La Mare Cultural servirà begudes elaborades al territori.

 

Goig i la reivindicació de la memòria popular rural

 

Goig és una iniciativa artisticomusical basada en la recerca de la transmissió oral que parteix dels goigs, les devocions populars i els relats que recorden com vivien les generacions passades a la Catalunya interior rural. Ramon Franch, enginyer de so i productor musical, i Elena Ribera, cantant, músic i actriu amb una trajectòria dilatada en el teatre musical, en són els ideòlegs. Els acompanya la pianista i ballarina Laia Tatjé.

 

Alhora, la proposta convida a repensar imaginaris i a crear noves melodies que apel·len cinc temàtiques: els goigs, la pluja i la sostenibilitat, la memòria popular rural, les dones i la comunitat. L'espectacle recupera i adapta, d'una banda, melodies de transmissió oral respecte de la seva versió original i, d'altra, revela melodies de nova creació inspirades en altres cants i rituals de la vida a pagès. Els temes combinen tons propis de l'electrònica i la percussió amb talls de veu testimonials. Per tal de filar el directe i adequar-lo a les capacitats sonores i espacials de l'ermita de Santa Àgata, l'equip de Goig hi durà a terme una residència musical. En el transcurs de l'estada, s'afaiçonaran els mecanismes sonors i els elements escenogràfics que demana l'audició.

 

Reimaginant Bach, un diàleg entre la música clàssica i l'electrònica

 

Apropar la música clàssica i la contemporània a un públic més ampli i divers. Aquest és l'objectiu de Reimaginant Bach, la proposta musical de Gerard Flotats i Alexander Papp basada en la interpretació i la recomposició de la suite número 3 de Johann Sebastian Bach. El violoncel serà l'instrument insígnia de l'espectacle, si bé entre cada moviment de la suite es presentarà la versió reimaginada de l'anterior. Així doncs, les melodies del violoncel concatenaran amb la tessitura de l'electrònica, resultant-ne una experiència sonora singular. El concert incorporarà un joc d'efectes visuals que reacciona a la música amb el propòsit d'estimular no tan sols el sentit de l'oïda, sinó també el de la vista. Així mateix, del 17 al 20 d'abril ambdós intèrprets faran un stage en el mateix temple, palestra d'estrena del projecte.

 

Arrels i ales amb les Beques Llavor

 

Les Beques Llavor volen contribuir a l'impuls cultural i creatiu al Solsonès oferint recursos per desenvolupar projectes artístics en les disciplines de la música, la literatura, l'audiovisual, les arts escèniques, les arts visuals i les arts plàstiques. En l'edició 2024, s'han convocat dues beques amb una dotació de 1.500 euros cadascuna. L'objectiu rau a donar suport als processos previs a la producció que acompanyen la creació de projectes artístics assumint-ne directament la despesa mitjançant proveïdors de serveis de la comarca.

 

Coorganitzada per La Mare i el Consell Comarcal del Solsonès, aquesta iniciativa rep la col·laboració i el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs, la Diputació de Lleida, l’Ajuntament de Clariana de Cardener i l’Ajuntament de Castellar de la Ribera. Per a més informació, es pot consultar el web i els perfils socials de (Twitter i Instagram), així com els de l’ens comarcal (InstagramTwitter i Facebook).