El Hub Forestal de Catalunya esdevindrà un pol d'innovació i un referent de divulgació científica sobre l'aprofitament de la fusta

Impulsat des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), disposarà d’un laboratori d’assajos preindustrials i una planta de prototipatge per a productes innovadors

El conseller Nadal ressalta la recerca feta al CTFC “per ajudar a la modernització i la competitivitat del sector forestal”

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí les instal·lacions del Hub Forestal de Catalunya i del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), centre de recerca CERCA especialitzat en l’àmbit de la gestió forestal sostenible, la biodiversitat i la bioeconomia circular amb seu a Solsona.

El conseller ha conegut de primera mà el progrés en la construcció del Hub Forestal, nou pol d’innovació i tecnologia impulsat pel CTFC per accelerar l’ús i la valorització de la fusta local serrada o triturada. El futur Hub ocupa una parcel·la de 3.900 m2 al terme d’Olius i disposarà d’un laboratori per a assajos preindustrials per fer la transició de model econòmic per a l’adaptació al canvi climàtic i afavorir la implementació de la bioeconomia. També comptarà amb una unitat d’assaigs i una planta de prototipatge on es desenvoluparan productes innovadors.

Posteriorment, el conseller Nadal s’ha desplaçat a la seu del CTFC, on ha mantingut una reunió de treball amb el director del centre, Antoni Trasobares, la directora adjunta de recerca, Roser Maneja, i el director adjunt de transferència, Francesc Cano, en què també hi ha pres part la directora d’iCERCA, Laia Pellejà.

En opinió del conseller Nadal, “la tasca de recerca i innovació del CTFC és capital per ajudar a la modernització i a la competitivitat del sector forestal, així com per falcar el desenvolupament rural i seguir avançant a Catalunya i a Europa cap a models de gestió sostenible dels recursos naturals i la biodiversitat”. El titular de Recerca i Universitats ha defensat la contribució del centre i del futur Hub Forestal “per prioritzar l’ús i la reutilització de recursos naturals com ara la fusta dins de sistemes econòmics i d’organització social més sensibles al combat i a l’adaptació al canvi climàtic”.

Un cop finalitzada la trobada, el conseller Nadal s’ha desplaçat al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, on ha visitat l’exposició Picasso. Territori i arts i tradicions populars catalanes, comissionada per Claustre Rafart, i ha fet una visita institucional a l’Ajuntament de Solsona, on ha estat rebut per una representació del consistori encapçalada per l’alcaldessa Judit Gisbert i Ester.

 

Recerca forestal, sobre biodiversitat i bioeconomia

Creat l’any 1996, el CTFC estructura la seva activitat de recerca al voltant de tres eixos: gestió forestal multifuncional; dinàmica del paisatge i biodiversitat, i bioeconomia, salut i governança. Entre les principals línies d’investigació i transferència destaquen els incendis forestals i altres pertorbacions; biodiversitat; boscos i aigua; bioproductes, socioeconomia, paisatges resilients, i escenaris forestals i serveis ecosistèmics.

Treballen al centre un total de 162 professionals, 135 dels quals investigadors i investigadores. El personal investigador propi comprèn 120 persones. En l'actualitat es mantenen 88 projectes de recerca actius i es comptabilitzen 137 publicacions científiques al 2023, 45 convenis de col·laboració subscrits i 19 ajuts competitius captats.

El Govern, per mitjà del Departament de Recerca i Universitats, ha reconegut fins a cinc grups de recerca del CTFC en el marc de la darrera convocatòria dels ajuts Suport a Grups de Recerca (SGR). Es tracta dels grups Bioeconomia forestal; Forest Landscape Planning and Decision Making; Producció forestal; Gestió Adaptativa i Dinàmica Forestal, i Ecologia, comportament i conservació de la biodiversitat.

A banda de la Generalitat de Catalunya, integren el patronat del centre la Universitat de Lleida (UdL), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, les diputacions de Lleida i Barcelona, el Consell Comarcal del Solsonès i l’Ajuntament de Solsona.