Una quarantena d'agents socioeconòmics del Solsonès i Cardona intercanvien experiències de desenvolupament local amb Euskadi

El Gremi Comarcal d'Hostaleria i Turisme del Solsonès hi participa amb una delegació encapçalada per la Presidenta de l'Entitat

Representants públics i privats participen a unes jornades a Bilbao i a la comarca de Lea Artibai coordinades per l’Adlsolcar

Estratègies de revitalització comercial, bones pràctiques en formació professional, iniciatives municipals en habitatge i la necessària col·laboració publicoprivada per desafiar els reptes de desenvolupament territorial són alguns dels temes que una delegació del Solsonès i Cardona han treballat recentment durant tres dies a Euskadi. Una quarantena d’agents socioeconòmics han participat a unes jornades d’intercanvi d’experiències i coneixements a Bilbao i a la comarca de Lea Artibai promogudes per l’Agència de Desenvolupament Local.  

“El futur és el que fem que passi” era l’eslògan del programa d’intercanvi d’experiències organitzat els dies 14, 15 i 16 d’abril al País Basc per l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona. Els alcaldes de Solsona i Cardona, Judit Gisbert i Ferran Estruch, i el president del Consell Comarcal del Solsonès, Benjamí Puig, encapçalaven una delegació formada per  representants d’Empresaris per al Solsonès i l’Associació d’Empreses de Cardona, membres del Pacte de Territori, les associacions de comerciants, el sector de la restauració i membres de la comunitat educativa, polítics i tècnics d’institucions públiques.

Visitar models inspiradors

L’objectiu d’aquesta iniciativa, subvencionada pel Servei d’Ocupació de Catalunya, era millorar la cooperació i col·laboració entre tots els agents que intervenen en el desenvolupament local, així com conèixer models inspiradors per definir nous projectes estratègics.

Glòria Domínguez, directora de l’Agència, destaca que “són la pròpia ciutadania, les entitats i organitzacions que generen riquesa i que coneixen les necessitats i potencialitats del seu territori les que poden trobar les millors solucions en el seu context”. A més, afegeix que “conèixer altres experiències ens enriqueix com a persones i com a societat. Ens dona l’oportunitat d’inspirar-nos, de familiaritzar-nos amb l’activitat de les entitats, i de fer xarxa amb les persones i entitats  del propi entorn, que són les nostres companyes de viatge en la cerca del benestar general”.  

Comerç, habitatge, talent i formació, eixos claus de l’intercanvi

En arribar a Bilbao a Celestino Martínez, expert en retail, va impartir la primera conferència, en què va introduir els participants al concepte d’actualització comercial i els reptes i les àrees de millora per al desenvolupament local d’un territori.

L’endemà, la delegació catalana va poder conèixer la Fundació Lea-Artibai, l’agència de desenvolupament de la comarca que dona nom a l’organisme, amb 25 anys d’experiència i amb uns objectius alineats als de l’Adlsolcar. També es va visitar el centre de formació professional Lea Artibai Ikastetxea i el Centre Tecnològic Leartiker, centrat eminentment en tecnologia dels aliments i de polímers. En aquest parada, es va poder conèixer el sistema a través del qual les empreses de la comarca participen en el disseny de la formació que s’ofereix.

Igualment, representants del sector comercial, la restauració i el turisme van poder sondejar les línies de treball de Dendak Bai, l’Associació de Comerciants de Durangaldea, i el seu sistema de finançament i organització. Mentrestant, empresaris, polítics i tècnics van visitar Eika, una cooperativa biscaïna líder mundial en la venda de focus de calor per a plaques vitroceràmiques nascuda per a crear llocs de treball a la comarca,  especialment per a dones, en un context en què l’economia se sustentava principalment en la pesca i l’agricultura.

El programa de l’estada també va posar el focus en Bilbao Ekintza, l’Agència de Desenvolupament Local de la capital basca. Els participants en l’intercanvi van conèixer els programes d’aquest ens en desenvolupament empresarial i ocupació, turisme i comerç. Entre els seus projectes estratègics, hi ha el posicionament de la ciutat per ser referent com a seu d’esdeveniments esportius, culturals o empresarials.

Així mateix, es va mantenir una trobada amb l’entitat pública dedicada a la gestió i promoció de l’habitatge Bilbao Etxebitzak Viviendas Municipales. Aquesta oficina va exposar el seus programes de suport a l’habitatge, com el d’allotjaments dotacionals, pensats per a què puguin ser utilitzats per un temps determinat, i el de rehabilitació integral d’edificis. El seu objectiu és facilitar l’accés a l’habitatge, sobretot per a persones amb recursos limitats o en situació de vulnerabilitat.

També es van visitar una trentena de comerços singulars de Bilbao, acompanyats pel mateix consultor Celestino Martínez, per observar-ne l’estratègia d‘actualització i d‘especialització, la manera de presentar el producte i la seva interacció amb l’entorn urbà.  

“Som més forts junts que separats”

En aquest marc d’intercanvi, l’alcaldessa de Solsona, Judit Gisbert, va destacar que “l’Agència és un projecte de territori en tant que neix de la premissa que som més forts junts que separats”. En la mateixa línia, l’alcalde cardoní, Ferran Estruch, va remarcar que “unir tots els agents del desenvolupament econòmic dels nostres municipis ens fa veure que tenim reptes compartits i que, gràcies a l’Agència, podem preparar estratègies conjuntes.”

Han format part de la delegació del Solsonès i Cardona representants polítics dels ajuntaments de Solsona, Cardona i Sant Llorenç de Morunys i del Consell Comarcal del Solsonès, tècnics de desenvolupament local, representants de les associacions empresarials del Solsonès i Cardona, les unions de botiguers i comerciants de Solsona i Cardona, el Gremi d’Hostaleria i Turisme del Solsonès, Turisme Rural del Solsonès, l’Escola Agrària (EA) Solsonès i l’Escola Arrels. Tots ells estan convocats a la cloenda de la iniciativa, avui a l’EA Solsonès, amb una sessió de posada en comú i reflexió.

Una iniciativa consolidada

Aquestes són les terceres jornades d’intercanvi i experiències que promou, cada quatre anys, l’Agència de Desenvolupament Local de Solsona i Cardona. La primera, també a Euskadi, es va fer el 2016 amb la visita de prop de 40 agents socioeconòmics a Vitòria, Urduña i Amorrio. En la segona edició, el 2021, una trentena de persones van enfortir les relacions ja establertes i van consensuar línies de treball conjuntes a partir d’una estada a la Marina Alta (País Valencià).

Per dissenyar el programa d’enguany s’ha tingut la col·laboració de Garapen, associació d’agències de desenvolupament d’Euskadi, entitat visitada el 2016. També hi han col·laborat la cooperativa local Raiels, que ha coordinat els espais de treball i reflexió, i Jordi Boixader, cap de la secció d’Innovació del Desenvolupament Econòmic de la Diputació de Barcelona.

Aquesta acció ha estat subvencionada pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya en el marc dels programes de suport al desenvolupament local.